KOELING

Tegenwoordig zijn we sterk in het isoleren van onze woningen waardoor we een aangenaam klimaat creëren in het stookseizoen. Dat lijkt in eerste instantie alleen maar positief. Doch stellen onderzoekers uit recente Europese rapporten vast dat oververhitting in nieuwbouwwoningen het probleem voor de komende decennia wordt. We dienen in de toekomst niet enkel bezig te zijn met verwarmen maar moeten ook de keerzijde van de goed geïsoleerde woningen in acht nemen, namelijk oververhitting.

VERKOELING DANKZIJ DE WARMTEPOMP

Een warmtepomp kunnen we niet enkel inzetten om een woning, appartement of bedrijf te verwarmen. Ook kan een warmtepomp gebruikt worden om ruimtes te verkoelen. In plaats van warm water, stuurt de warmtepomp koud water door het afgiftesysteem.

Er zijn twee koelprincipes die we kunnen onderscheiden:

  • Passieve of naturel koeling
  • Actieve koeling

koeling

PASSIEVE OF NATUREL KOELING

Enkel met een bodem-water warmtepomp kan er op een passieve manier gekoeld worden. De term passieve koeling gebruiken we omdat de warmtepomp niet geactiveerd dient te worden. Slechts 2 circulatiepompen treden in werking waardoor dit op een zeer energiezuinige manier verloopt. De temperatuur binnenshuis kan zo met gemiddeld 4°C naar beneden gebracht worden.

Buiten het feit dat de installatie van een NC-box verkoeling biedt in de zomer brengt dit ook in het winterseizoen een voordeel met zich mee. Aangezien er tijdens de koelperiodes de warmte van de woning naar buiten wordt gebracht en in de bodem wordt opgeslagen wordt de bodem geregenereerd. Dit wil zeggen dat we de extra warmte opgeslagen in de aarde in de wintermaanden opnieuw kunnen gebruiken, wat zorgt voor een beter rendement (COP) van de warmtepomp.

ACTIEVE KOELING

In tegenstelling tot passieve koeling dient bij actieve koeling de warmtepomp wel geactiveerd te worden. De werking van de warmtepomp wordt dan omgedraaid en er wordt actief koude opgewekt. Deze manier van koelen scoort in het EPB verhaal beter dan de traditionele aircosystemen maar is uiteraard minder ecologisch dan naturel koeling.

Interesse in een warmtepomp?
Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

Quick contact