Joris Van Dyck pompt warmte in 1.500 woningen en bedrijven
Niemand die bij het begin van dit millennium wist wat een warmtepomp precies was – laat staan wat zo’n toestel kon betekenen voor zijn energiefactuur. Toch stortte Joris Van Dyck zich volop in die markt. Met succes: pas werd de 1500ste warmtepomp in gang gezet. Mét een bloemetje erbij.
Risico en ondernemerschap
Joris Van Dyck kon in 2003 gewoon de sanitaire markt volgen en mee chauffageketels en boilers aanbieden. De verbouwmarkt in Antwerpen en de Kempen was en is immers een vaste waarde.
Maar Joris pakte het anders aan: “Ik koos ervoor geen klassieke systemen meer aan te bieden, maar mikte uitsluitend op warmtepompen. Risicovol, want het systeem was nog grotendeels onbekend. En tegenover mijn eenmanszaak stond een ervaren en getraind peloton concurrenten met producten waar iedereen wél al van gehoord had.”
Gestage groei
Zoals in elke eenmanszaak, stapelden de uitdagingen zich op bij de 23-jarige Joris Van Dyck. Hoe moest die nieuwe technologie opgevolgd worden? Welke taken moesten door wie uitgeoefend worden? En wie zou zich bezig gaan houden met de administratie?
“Gelukkig veranderde het antwoord op die vragen al snel van “Joris, natuurlijk”, naar een stevige structuur en duidelijke processen. De voorbije 15 jaar groeide JVD warmtepomptechnieken uit tot een stabiel bedrijf met 16 medewerkers.
Onderweg verhuisde de showroom van mijn-eigen-warmtepomp-in-mijn-eigen-kelder naar een nieuwbouw aan de Oostmalsebaan. En intussen ben ik niet langer verkoper, installateur én manusje van alles, maar gewoon voltijds ondernemer.”
Warmtepompen groeien mee met JVD
De toekomst oogt rooskleurig voor JVD én voor de hele sector. “Tot een paar jaar geleden bleven warmtepompen het domein van groene jongens en specialisten. Maar dat verandert snel. Ik verwacht dat warmtepompen in 2050 een nog veel grotere rol gaan spelen op vlak van verwarming én koeling – zeker nu het Internet of Things volop doorgang vindt. Bovendien is de combinatie warmtepomp/zonnepanelen nog steeds de enige oplossing om echt energieneutraal te bouwen.”